Fredrik och Stefan

En berättelse om två vita män av olika politisk färg som tvingas bo ihop, helt enkelt.

Regeringsbildnin' ain't easy

Kategori: Allmänt

Solen skiner och det är varmt ute. Man kan knappt tro att det är slutet av september. Hemma hos Stefan har Gustav börjat anlägga en trädgård, precis som Stefan lovat honom att han skulle få. För om det är något Gustav tycker om så är det allt som växer och gror i jorden. Blommorna är hans vänner, och han deras. Ingen lyssnar så bra som växter tycker Gustav. De förstår honom.
 
För den som undrar kommer Gustavs kostym från BOSS eco-kollektion
 
Fullt så harmoniskt är det inte inne i huset, där fullständig kalabalik istället råder. Stefan har så mycket att stå i, och det är mycket att ta itu med nu när han har fått helt ensamt ansvar för allt. Det skulle vara så mycket lättare om någon ville hjälpa honom klara av problemen han står inför, för Gustav är bara ute och leker.
 
 
Tanken slår honom som en blixt, att Jonas alltid ställer upp om man är i nöd. Men man måste hålla honom på mattan, för ger man honom lillfingret tar han snart hela vänsterhanden tänker Stefan. "Det är såhär man spelar spelet" säger Stefan för sig själv efter han ringt Jonas.
 
 
Till Stefans förvåning är Jonas svårflörtad idag, och vill till en början inte ge Stefan sitt stöd. Men Stefan lyckas med nöd och näppe övertala honom till att ge honom sitt stöd. Det enda han behövde göra var att svara "vet inte, kanske?" när Jonas frågade vad han tyckte om att förbjuda vinster i välfärden. Med Jonas på tåget drar Stefan en lättnadens suck. Vad Stefan inte vet är att Jonas också spelar spelet.
 
"Just det, nu när vi ändå är igång Jonas...det där med RUT. Kom igen! Lite kan vi väl ha kvar?"
 
Samarbetet visar sig vara effektivt. Nu har han något att vinna av att ha Jonas som vän. Stefan tittar på klockan och ser att Paradise Hotel strax börjar, och börjar mumla på ett hastigt avsked. Chocken kommer när Jonas föreslår att de ska komma överens om fler saker, och föser ned Stefan i tv-soffan. Innan Stefan ens hinner säga något så tar Jonas kommandot och greppar fjärrkontrollen. Och Jonas sätter inte på Paradise Hotel, utan någon tråkig musikdokumentär om typ Bod Dylan eller någon annan gubbe.
 
"Men Jonas, det är parceremoni idag!"
 
Jonas fnyser. Paradise Hotel är ytlig mobbning tycker han, och dessutom är det inga roliga deltagare med i år. Stefan får helt enkelt streama avsnittet i efterhand.
 
 
Då minns Stefan att Gustav är kvar hos honom och har varit ensam i timmar. Han nästan flyger ur soffan för att ta reda på var Gustav tagit vägen. Efter ett kort men intensivt letande hittar Stefan och Jonas Gustav i det lekrum Stefan inrett för de sena kvällar som Gustav ibland måste sova över när de blivit för sent. Gustav gillar inte mörker.
 
Därinne ser Stefan att Gustav har börjat leka med sin debattrekvisita. Kolbiten har Gustav redan tröttnat på, för nu har han fått en liten röd bensindriven bil att leka med av Stefan. Konfunderat utbyter Stefan och Jonas utbyter några blickar med varandra. Gustav får syn på de båda farbröderna och blänger ilskt.
 
 
"JAG ÄR HUNGRIG, STEFAN!" vrålar Gustav, där han sitter på golvet. "KLOCKAN ÄR SENT OCH JAG HAR INTE ÄTIT ÄN!". Stefan börjar genast känna av magsåret igen. "Åh nej!" tänker han. "Ännu mer ansvar!", men så får han en idé.
 
"Du, Jonas, skulle inte du kunna slänga ihop lite käk till Gustav?"
 
Jonas väntar en stund med att svara. Han utvärderar situationen noggrant. Till slut bryter han tystnaden. "Hej Gustav, det är jag som ska laga mat till dig idag, du gillar väl närodlat?". Gustav älskar närodlat, och kastar sig om Jonas. Det räcker som svar för honom.
 
"Jag är så smart!"
 
Jonas sätter genast igång i köket, så Stefan passar på att ta en stund för sig själv där han kan koppla av efter den långa dagen. Äntligen har han Jonas till sitt förfogande. "Han är så godtrogen!" tänker Stefan där han ligger i badet och leker med bubblorna.
 
 
Men vad Stefan inte vet är att i köket så håller Jonas redan på att blanda ner lite extra rött i röran.
 

Fredrik och Anders

Kategori: Allmänt

 
Det här är Fredrik och Anders, men Fredrik kallar honom "Ankan". Det låter mycket coolare när man har smeknamn, tycker Fredrik, och Ankan är ganska fräckt. Det är hos Anders Fredrik har bott den senaste veckan. Tillsammans lever de ett liv fritt från förpliktelser och jobb, för i Anders borg finns bara ett motto: lev varje dag som din sista, förvalta din portfölj som en skattkista. Därför har Anders tagit hål i andra örat också, och låtit håret växa ut och har det nu i en hästsvans. Fredrik är inackorderad på Anders soffa.
 
"Gonatt Ankan, ses imorrn!", men Anders har redan somnat.
 
Nästa morgon vaknar Fredrik och upptäcker till sin stora förvåning att sängen står tom. Han som hade tänkt överraska Anders med american pancakes på sängen! Det finns inte mycket att göra saken, så han går ner till köket. Där möts han av smuts och snusk, och så Anders.
 
Det är självklart en White Russian Anders dricker. Far out!
 
Som alltid är det Fredrik som får sköta allt hushållsarbete. Först Stefan och nu Anders, men han ska inte klaga. Det är trots allt Anders som låter honom bo där tills han fått ordning på allting. Och om Fredrik ska vara ärlig så trivs han med den ostrukturerade tillvaron. Men han gillar inte slarv och stök. Han drar en suck och sätter igång med att städa efter gårdagens Die Hard-maraton.
 
"Hallå gubben". Anders kommer fram och håller fram handen för att signalera att han är redo för en high five. Precis när Fredriks lena och valkfria handflata ska klatscha till med Anders så drar han undan den från Fredrik. "Hahaha gick du på den lätta din maddafacker!" Fredrik vet inte riktigt hur man svarar, så han säger "det kan du hoppa opp och sätta dig på sörru!". Anders "rågarvar" och berättar för Fredrik att de ska ha fest ikväll, för att fira att det snart är tacofredag.
 
 
Anders ringer alla sina kompisar för att bjuda in dem till festen, och alla tackar ja. Det ska tydligen bli "episkt" enligt Anders. Timmarna går och festen börjar närma sig, förväntningarna ansamlas i Fredriks kropp och han kan inte begripa vilken fantastisk kväll det kommer bli.
 
 
Efter att Fredrik har badat och valt festoutfit börjar gästerna trilla in. Det dröjer inte länge förrän festen är i full gång.
 
Anders blandar en Bloody Budget, eller kan det vara en Dry Statsskuld?
 
Det tar inte längre än några sekunder förrän Fredrik anslutit sig till gästerna och börjat mingla. Musiken är bra, Anders blandar riktigt goda drinkar, stämningen är på topp och alla vill ha en good time!
 
 
Klockan hinner bli midnatt, men det känns som att festen bara har börjat. Fredrik har inte haft såhär kul på år. Hans kropp kan plötsligt dansa i timmar, utan att bli trött. Han känner sig ung och lycklig igen.
 
 
Men det är något som saknas Fredrik. Tankarna far till Stefan, som han saknar så. Vad gör han, tänker Fredrik. Har han ätit falukorvgryta idag, tänker Fredrik sen. Vad gör han, tänker Fredrik igen. Har han vikt sina kalsonger ut och in, i Fredriks berusade huvud åker tankarna hit och dit och tillbaks igen. Fredrik tar upp sin mobil, fumlar på displayen och ringer.
 
"HAAAALLÅÅÅÅ STEFANO, DU SKULLE VA HÄR VA, VA HÄNDER DIN MADDAFACKER!?"
"Ring mig aldrig när du är full igen, klockan är halv fyra. Jag har jobb imorgon. God natt"
 
Allt blev så fel. Fredrik ville bara höra Stefans röst och höra att allt var bra med honom. Kommer Stefan vara arg på honom imorgon? Men mitt i funderingarna avbryts Fredrik av att ett tumult uppstått mellan Anders och en av gästerna.
 
 
Efter att ha blivit örfilad så glasögonen gick sönder ber Anders samtliga gäster att gå hem. En kväll som började så bra slutade i tårar för både Fredrik och Anders. Några sekunder senare somnar Fredrik på soffan.
 
 
 

Vänner

Kategori: Allmänt

Det är onsdag och Stefan är på gymmet. Efter den långa valperioden känns det skönt att komma igång med träningen. Och det behövs, verkligen.
 
"Jag måste träna om jag ska vara på topp på det nya jobbet!"
 
Efter en halvtimma på löpbandet känner sig Stefan färdig för dagen och kliver av. Det rasslar till i fickan, och Stefan torkar av sina svettiga händer på träningsoverallen och plockar upp sin telefon. Jonas igen. Han har inte slutat messa sedan söndagen, men Stefan vill inte hänga med Jonas längre. Han är bättre än så. Jonas får ett kort svar från Stefan, som säger att "han är sjuk och ska kolla genom Orange Is The New Black igen".
 
"Snyggt gjort, Stefan!"
 
Efter att ha duschat och bytt om går Stefan till parken för att se om något kul händer. Han hoppas att han inte kommer stöta på någon han inte vill träffa, exempelvis Jonas. Därför måste han vara extra försiktig och hålla ögonen öppna.
 
 
Helt plötsligt händer det. Stefan springer in i någon han inte vill träffa, men det är inte Jonas!
 
"Stefan, jag ska göra allt jag kan för att förstöra för dig på jobbet. Du ska få genomlida Helvetets alla kval. Helvetets alla kval..."
 
Jimmie är just en sådan person som Stefan inte tål att vistas i närheten av. Jimmie är inte som Jonas. Jonas är bara jobbig och töntig tycker Stefan, men Jimmie är en riktig retsticka som ger sig på alla som har det svårare än honom tycker Stefan. Till honom har Stefan ett och annat att säga.
 
 "Du! Såna som du är inte bra! Det ska du veta! Jajamen! Jag säger det! Sluta upp!"
 
Men Jimmie slutar inte upp. I flera timmar får Stefan genomlida Helvetets alla kval. Kvällen kommer, men Jimmie går inte. Stefan klarar inte av att hantera Jimmie på egen hand, han skulle behövt en vän just nu. Han känner sig så ensam.
 
 
Plötsligt dyker Annie och Janne upp. "Åh, vilken tur!" tänker Stefan och vinkar till sig dem. Men, till Stefans förvåning, är varken Annie eller Janne intresserad av att hjälpa honom. "Du får skylla dig själv, du var elak mot oss på Fredriks födelsedagsfest" lyder domen.
 
"Har du utförligt och nyanserat försökt att få honom att sluta retas? Inte? Då blir det F."
 
Men så helt plötsligt skymtar Stefan en silhuett vid vägkanten. Det är Jonas som är ute och kvällsjoggar. Så fort Jimmie upptäcker att Jonas ögon stirrar på honom blir han genast rädd. Det finns nämligen ingen Jimmie är räddare för än Jonas. Jimmie lägger benen på ryggen och springer hem. "Ur askan i elden" tänker Stefan när han ser att Jonas närmar sig honom.
 
Om blickar kunde döda så skulle Jonas blick här vara just en sådan blick
 
Jonas är oerhört besviken på Stefan, han har ljugit honom rakt i ansiktet. Huggit honom i ryggen och förolämpat honom inför alla deras vänner. Stefan får genast veta att Jonas inte kommer att glömma detta i första taget.
 
 
Deras vänskap är över. Inte för att Stefan bryr sig, egentligen. Men han kanske borde göra det? Idag såg han ju vad som händer om man inte har vänner vid sin sida. "Vänner är någonting man ska vara rädd om" är ingen tanke som susar genom Stefans huvud den kvällen.
 
"Jag saknar Fredrik"
 
 

Kortare uppdatering

Kategori: Allmänt

Kära F&S-fans

Ville passa på att tacka alla som kommenterat och spridit min blogg det senaste. Den har fått väldigt stor spridning de senaste dagarna, och det är jättekul! 

För mig fyller bloggen även en väldigt stor terapeutisk funktion i den politiska depression jag nu befinner mig i, och jag hoppas att den har samma effekt för er också.

Nästa inlägg är redan på gång, och kommer väldigt snart.

Tills vidare, Anton


Vägskäl

Kategori: Allmänt

Stefan, Jonas och Gustav är i extas. De känner sig som riktiga vinnare, det enda som verkar spela någon roll är att de själva lyckats.
 
Inget käbbel här inte
 
Samtidigt som festen pågår deppar Fredrik. Han har blivit av med jobbet. Han vet att han måste registrera sig hos Arbetsförmedlingen dagen därpå, men han tar en sak i taget. Just nu vill han bara gömma sig från världen.
 
Arbetslinjen, jag vill inte!
 
Dagarna går. Det enda produktiva Fredrik åstadkommer om dagarna är att laga kilovis med tacoköttfärs, och Stefan har fullt upp med att hänga med sina kompisar.
 
 
Just när tacoköttfärsen börjat svalna knackar det på dörren. Det är Jonas som frågar om Stefan är inne, och bjuder in sig själv innan Fredrik hinner svara. Stefan och Gustav skulle nämligen bilda regering bara de två, och Fredrik hade fått instruktioner att inte släppa in Jonas. Han och Jonas har aldrig kommit överens, och skulle inte göra det nu heller. Efter att Jonas frågat vad Fredrik tyckte om sin egen politik nu när han själv blivit av med jobbet och fick erfara den själv kan Fredrik inte hålla inne sin ilska, och stormar ut.
 
 
Jonas ord sjunker in sakta men säkert. För Fredrik är det en stor personlig förlust att ha blivit av med jobbet. Vem är han utan sitt jobb? Han känner inte igen sig själv längre, i spegeln stirrar två tomma ögon mitt i ansiktet tillbaka på honom.
 
"Hur ska jag nu kunna bygga Sverige?"
 
Fredrik surfar in på Platsbanken. Det finns inga jobb som hans förra, besvikelsen är alltför påtaglig. Vad ska han göra nu, vad är hans syfte och hur skriver man ett CV? Kan man ange statschefen som referens? 

 
När inga svar på hans frågor finns inser Fredrik att han måste hitta sig själv igen. Det är ett tufft beslut, men han måste åka bort på obestämd tid. Stefan behöver klara rutiner och struktur i sin vardag, och utan Fredrik kommer det bli väldigt svårt för honom. Fredrik minns med ett orden "man måste tänka på individen", och fattar sitt livs svåraste beslut: att lämna Stefan.
 
"Jag behöver tid att tänka. Ta hand om dig min vän. Vi kanske ses igen."
 
 
 
 
 
I nästa inlägg av Fredrik och Stefan
 

 
 

Valvakan!

Kategori: Allmänt

Så är kvällen Fredrik och Stefan väntat på i så lång tid äntligen här. Båda är lite spända, men de sätter sig plikttroget framför TV:n och försöker att inte visa sin nervositet för varandra. Plötsligt uppstår kvällens första konflikt: vilken sändning de ska följa. Efter en kompromiss kommer de överens om att de ska rösta var fjärde minut, för att bygga upp demokrati-hypen. 
 
Konceptet blev en besvikelse eftersom det alltid blev omval efter varje omröstning
 

Så snart den första statistiken kan visas så tappar de helt intresse för den lilla tvåmanna-demokrati de precis påbörjat, och förkovrar sig i siffror och procentenheter. "Jävlar, chipsen!" ropar Stefan och springer ut i köket, där han nästan snubblar över tröskeln i sin iver för att få öppna påsarna.
 
 
Fredrik blev genast mycket gladare. Stefan hade för en gångs skull kommit ihåg att han tyckte att Vickningschipsen var godast eftersom de nästan smakar som frigolit. Stefan själv brydde sig inte så mycket, så länge det var tuggmotstånd.
 
Vad de inte vet är att den här kvällen kommer att förändra allt. Kommer deras vänskap att vara densamma dagen därpå?
 

Hotet mot demokratin

Kategori: Allmänt

Det är en helt vanlig morgon i september. Det är valår, och både Fredrik och Stefan har förstås fullt upp på jobbet. När deras väckarklocka ringer upptäcker de att något inte är som det ska. Det känns fel och avigt, men de kan inte sätta fingret på vad det är. Plötsligt ser Stefan att Fredrik har ett par rosa glasögon på sig, och tänker "konstigt, det brukar han ju inte ha". Fredrik ser i samma stund att Stefan också har ett par rosa glasögon på sig. De lägger ihop ett och ett och förstår att någon har satt på bägge två rosa glasögon medan de sov. Fredrik samlar sig och säger som det är:
 
"Jo, du förstår Stefan, det här är ett...HOT MOT DEMOKRATIN!"
 

Efter att ha ätit frukost bestämmer de sig för att ta reda på vem det är som ligger bakom vandaliseringen. Med björnkliv tar de sig ut i trädgården och finner ingen mindre än deras kollega Gudrun. "Det behövs ingen intelligensreserv för att förstå att det är hon som ligger bakom vandaliseringen" säger Fredrik. "Det du har gjort är straffbart! Du utgör just nu ett hot mot vår demokrati!".
 
"Ja, det är par rosa glasögon?"
 
Fredrik inser allvaret i situationen. "Det här ska Sverige få höra!" Han rusar in till datorn för att skriva arga tweets från sitt personliga konto. Stefan blir kvar med Gudrun, och frågar lite försynt om detta faktiskt är ett hot mot demokratin och om han själv är medskyldig på något sätt eftersom han har på sig glasögonen nu. Han får snabbt besked om att så inte är fallet. Gudrun fortsätter med att berätta vilka hot mot demokratin de står inför, men innan Gudrun ens hinner avsluta sin första mening så avbryter Stefan och frågar om hon kommer stötta hans budgetförslag.
 
 
Efter att Stefan fått en kortare utskällning för att han avbrutit henne så går Gudrun in till Fredriks arbetsrum för att be honom komma ut så de kan prata. Där sitter Fredrik och komponerar tweets med de finaste orden han kan slå upp i synonymordboken. Gudrun väntar tålmodigt på att han ska få ur sig det han vill få sagt.
 
"Nej! Jag tänker inte komma ut! Vandalise...nej det har jag redan använt, men fördärva då? Hmm vad hade Voltaire gjort..."
 
När synonymerna tar slut följer Fredrik med ut i solen igen. Där väntar en lektion om vad som faktiskt utgör hot mot deras demokrati. När den är över avslöjar Gudrun att de båda bara har på sig ett par helt vanliga glasögon, och inget annat.
 
 "Så du säger...att vi har kunnat ta av oss dem...hela tiden? Bara sådär?"
 
De båda vännerna drar en lättnadens suck och ber genast Gudrun om ursäkt för att de terrorstämplat henne. Alla blir sams, och till kvällen har Fredrik och Stefan homeparty med Gudrun.
 

Sneak peak

Kategori: Allmänt

 
 
 
 
 
Coming soon. Very soon.