Fredrik och Stefan

En berättelse om två vita män av olika politisk färg som tvingas bo ihop, helt enkelt.

Kortare uppdatering

Kategori: Allmänt

Hej alla läsare

Som ni kanske märkt så har det inte blivit någon uppdatering på ett tag. Det beror på att det händer mycket i mitt liv just nu och att jag håller på att skriva min examensuppsats. Håll till godo, för det blir mer Fredrik och Stefan snart!

Kramis, Anton

Individens val

Kategori: Allmänt

De senaste veckorna har varit tunga för Fredrik. Ungkarlslivet hos Anders börjar bli en plåga. Varje dag är samma sak med Anders, och Die Hard är inte lika rolig den elfte gången. Han tillbringar flera timmar om nätterna i badet. Först när vattnet blir kallt orkar han med att gå upp.
 
 
TV på natten är ingen höjdare, tänker Fredrik när han bläddrar genom kanalerna. "Utbud och efterfrågan heter det!", men sedan inser han att hans ekvation är felaktig när han kommer på att de flesta människor som sover om nätterna. Nu är bara Fredrik och sexan-killen vakna, och världen har aldrig känts så ensam.
 
"Är du vaken? Bra, för snart visar vi Crank för femte gången den här månaden! Men först: dubbelavsnitt av Family Guy!"
 
Utan struktur och innehåll är Fredriks vardag tom. Ibland räcker inte individens fria vilja till, tänker han. "Strunt! Det är individens val att stanna uppe en hel natt med sexan-killen som enda sällskapet!". Men han kan inte ens lura sig själv längre. I hans ögon lyser frånvaron av allt som där en gång var.
 
Konstnärlig tolkning av individens fria vilja
 
Han utvärderar sina handlingsalternativ, och kommer på att med hans förutsättningar och kapital kan han göra i princip vad som helst. Goda nyheter för Fredrik! Men vad ska han göra? Ett företag ska han ha såklart! En bar...eller ännu bättre: en lounge! Innan Fredrik bestämmer sig så googlar han efter vilka avdrag han kan göra, och kontaktar sedan Bolagsverket.
 
"Individen har alltid ett val!"
 
En vecka senare står loungen färdig, och Fredrik väntar spänt på sin första kund. Timmarna går, men ingen kommer. Han trodde att pengarna bara skulle rulla in och börjar därför genast tjura. Alla är dumma.
 
"Det ska ju löna sig att ha företag, det har jag bestämt!"  
 
Fredrik är så när på att ge upp och sälja verksamheten bara fem timmar efter att han påbörjat den, men så kommer Stefan in genom dörrarna. Det var en månad sedan de sågs senast, och det hugger till i Fredriks mage. Han börjar spegla sig på närmsta blanka yta för att se om han ser bra ut. Stefan börjar sakta gå mot baren och sätter sig vid en av stolarna. Ingen säger något på vad som känns som flera minuter. Tystnaden bryts av att Stefan beställer in en sexa whiskey.
 
 
De båda pratar och har trevligt, men Stefan känns förändrad. Fredrik upptäcker att Stefan bär hans kvarglömda parfym, och den där kavajen ser ut som en av hans egna. Men vad spelar det för roll? Stefan verkar må bra, och Fredrik känner sig uppriktigt uppfylld av glädje i Stefans närvaro.
 
 
Stefan får ett samtal och måste ursäkta sig. "Gustav har hittat ett asballt klipp på YouTube han bara måste visa, ska du följa med?". Enligt Fredrik föds alla människor med en inneboende rationell förmåga att fatta det bästa beslutet och agera efter det. Fredrik måste välja mellan pengar eller vänskapen. För honom är valet enkelt.
 
 
 

Första dagen på jobbet

Kategori: Allmänt

Det är tidig måndag morgon, men Stefan har inte sovit på hela natten. Idag är första dagen på hans nya jobb, och eftersom han dels varit rädd att försova sig och dels för att han är riktigt nervös så har han suttit uppe. Tänk om han inte kommer trivas? Tänk om det är tråkigt? Tänk om han kommer få skäll? Tankarna är många och Stefan känner ett överväldigande orosmoln som hopar sig över honom.
 
 
Men så när klockan slår fem bestämmer sig Stefan för att börja förbereda sig inför sin första arbetsdag. Så fort han får ögonkontakt med sin spegelbild tänker han "duger jag som jag är?". Stefan och Fredrik har olika sätt att se på saker, men Fredrik kunde i alla fall sitt jobb. I flera år har Stefan velat ha Fredriks jobb, och nu när han väl har det vet han inte vad han ska göra. Hopplösheten rusar genom kroppen.
 
 
En tanke slår Stefan. För att vara bra på jobbet måste han helt enkelt låtsas att han är Fredrik, för om han är som Fredrik så kanske alla tycker att han gör ett bra jobb. Som tur är så hittar Stefan en av Fredriks kostymer som han glömt kvar, och den passar. "Riktigt snyggt", tänker Stefan. "Ser lite blå ut? Nej det är den nog inte". Ett till utbyte av blickar med sig själv i spegeln. Stefan vet inte vad som faller honom in, för han tar upp en rakapparat och startar den. Det mekaniska surret spinner som en gräsklippare, och det är som en mystisk kraft för rakapparaten mot huvudet. En övernaturlig vind blåser genom rummet och åskan mullrar i fjärran. När Stefan återfår kontrollen ser han in i spegeln. Hans förvandling är klar. Han är Fredrik i annan skepnad.
 
 
Efter att ha fått i sig lite Kalaspuffar i Oboy beger sig Stefan till kontoret. Det har inte ens börjat ljusna, och på uppfarten kommer Jonas gående. Han jobbar ofta obekväma tider, men det är visserligen bara sex timmars arbete per dag.
 
"Stefan, är det du? Jag kunde svära på att det var Fredrik! Skäms du inte? Har du glömt vem du är?
 
"Tyst med dig, Jonas! Jag har ett nytt jobb och jag är skitsnygg!", skrattar Fredrik (förlåt, Stefan menade jag) åt Jonas påhopp. "Hmm, om det går bra att vara som Fredrik på jobbet kanske jag ska...BLI Fredrik...", tänker han för sig själv. "Man måste se till individen!". En övernaturlig vind ylar genom kvarteret. Jonas blir kvar som ett frågetecken.
 
Haters gonna hate!

Herrarna i sandlådan

Kategori: Allmänt

 
Det här är Björn. Jimmies hejduk och lärjunge. Han sätter inte samma skräck i staden som Jimmie, men är minst lika retlig. Jimmie är allt Björn vill bli. Stor, stark och mediaslipad. Båda är arga på mycket, men framför allt på barn. De föds, växer upp och tar alla jobb. Det vill Jimmie och Björn sätta stopp på. Hur vet de inte, men de tycker ändå inte om barn!
 
"Barnfritt! Ja, det tycker vi! Eller? Vi tycker det va? Ja, vad dum jag är klart vi gör det! Eller?"
 
En dag precis som så många. De spelar schack i parken och smider onda planer. Men så plötsligt reser sig Björn och frågar Jimmie om han kan lära honom att reta barn. "Björn..." säger Jimmie, "det här är något som kräver flera års träning. Helst skulle du börjat träna när du redan var barn". Men då brister det för Björn, "JÄMFÖR MIG ALDRIG MED ETT BARN!". Han är fullkomligt rasande. "Lugn, Björn! Jag ska lära dig!". Jimmie ler ett ondskefullt leende och förklarar att första övningen går ut på att retas med barnen i lekparken. Utan att krångla så lunkar Björn iväg med honom. 
 
"Ser du det här barnet? Gubbkepsen är jackpot. Du har öppet mål!"
 
Vad säger man när man är taskig? Björn får tänka till ett tag, men han plötsligt hittar han orden. Det blir inte riktigt som han tänkt sig, för innan han ens hinner avsluta meningen frågar barnet om han köpt kläderna på fulaffären. "Det är faktiskt en folkdräkt! Jag värnar om vårt arv! Tönt!" Det hela urartar till en sandlådenivå.
 
Jimmie är så besviken. Björn vet inget om hur man retar barn, och än mindre hur en folkdräkt ser ut
 
Efter fjärde frågan om hans kläder kommer från fulaffären tystnar Björn. Björn kan inte bräcka barnet. Björn har ingen chans. Det brister inuti honom, och tårarna bokstavligen väller nedför hans kinder och gör dem blanka. Han rusar hem med Jimmie hack i häl.
 
Bara Jocke Berg förstår
 
Björn låser in sig på sitt rum och lägger sig i sängen. Lyssnar på Kent och deppar. Han inser att det inte är en riktig folkdräkt han har på sig nu, och skäms. Han som ville imponera på Jimmie. På andra sidan dörren står Jimmie och frågar om han får komma in, han undrar så hur det är fatt med sin lärjunge. När svaren uteblir går Jimmie ner, och kokar i tysthet upp en kopp te.
 
"Så jävla töntigt att göra sig till en martyr sådär..."
"but that's none of my business"