Fredrik och Stefan

En berättelse om två vita män av olika politisk färg som tvingas bo ihop, helt enkelt.

Festen

Kategori: Allmänt

Fredrik sitter vid frukostbordet och läser morgontidningen. Stefan är inte vaken, han brukar visa sig först framåt lunchtid. Ikväll har Fredrik bjudit över några nära vänner för en mindre tillställning.
 
 
När han en stund senare klipper gräset i trädgården lufsar Stefan ut genom dörren. Fredrik berättar om vad som står på kvällens schema. Fredrik undanber Stefan från att visa sig under kvällen såvida han inte börjar raka sig igen. Stefan godkänner kravet.
 
 
"Om Fredrik ska få bjuda över sina kamrater så ska väl jag också få det", tänker Stefan. Efter att han rakat sig tar han sig friheten att bjuda in några egna vänner.

"Hallå! Det blir rejv! Alla ska med!"
 
Framåt kvällen dyker gästerna upp. De är alla uppklädda och ser fram emot kvällen. Fredrik hälsar dem välkomna till hans och Stefans hem.
 
 
Fredrik visar gästerna till baksidan av huset och börjar genast tillreda välkomstdrinkar till gästerna. Drinkarna har blivit lite av en lägsta godtagbar standard när det vankas festligheter hos någon av vännerna, så när Fredrik ikväll berättar att han brukar använda sig av drinkmixar känner de sig lurade.
 
Trots besvikelsen som uppstod kring avslöjandet om drinkarnas hemlighet blir det en trevlig tillställning. De sitter och pratar om hur skönt det är att ha pengar och hur jobbigt det måste vara att inte ha pengar, men när det börjar skymma kommer tre figurer gående längs med gatan...
 
Grattis Växjö. Nu öppnar Dressmann XXXXL.
 
I dörren möts de av en figur som ser ut som...Stefan? Med neongrönt hår och hela baletten!
 
"Göran, Håkan och Göran! Välkomna till Party Zone! Nu blir det rejv!"
 
De följer DaBuzz-tonerna från andra sidan huset. Väl där möts de av en högst borgerlig tillställning. Fredrik kunde inte tro vad som höll på att hända, trots att han borde anat det. Stefan hade bjudit in sina sossekompisar, nu var festen officiellt död. I bästa fall skulle hans vänner bege sig hem, men detta kunde få fatala konsekvenser.
"Inget dödar ett bra party så väl som ett gäng sossar gör! Stiiiiiiick!"
 
De försöker få de nya gästerna att inse att de inte är välkomna på festen, men de insisterar på att man ska "visa solidaritet för de icke-inbjudna" och att "alla ska med". Inga argument om individen och den liberalismens frihetslära verkar bita, så Fredrik vänder sig direkt till Stefan för att få honom att styra upp den här rödgröna röran.
 
"Det här är ditt fel, Stefan! Det blir ingen mer CSI och ostbågar på två veckor!"
 
Göran och Calle är sedan länge bittra fiender, och åren har ännu inte läkt sprickorna mellan dem. Under alla dessa år har i stort sett alla dispyter slutat med att Calle står mållös.
 
 
Görans retorik och härskartekniker går inte att trumfa. I vart fall inte av Calle, men han tror sig nu ha en chans. David mot Goliat. En slunga och en enda sten, man måste förvalta chansen väl. En skenmanöver krävs:
 
"A @laqaqlqqaqqqqaQpAApAaQQaAQAPAaaaaAaAAaAaaaaQaaAAA
qaAAqaaQaAaAAAqAplqqqqQqaAAqApaqaAaAqqaqqaqqqqqa@aa
aqQqaqaqaqa"
 
Stämningen blir alltmer fientlig mellan blocken på festen. Från vissa håll hörs glåpord och plötsligt viner en sko genom luften följt av en serie kritiska synpunkter på Ayn Rands författarskap. Situationen är ohållbar och något måste göras. Om man inte kan avlägsna orosmomenten får man neutralisera dem, tänker Fredrik och agerar; han börjar spela skivor.

Save the Rejv (Extended Mix)
 
Som genom ett trollslag upphör samtliga närvarande att bråka och går in i ett transliknande beteende, så kallad klubbdans. Till och med Janne som väldigt sällan rör sig rytmiskt började gunga fram och tillbaka. Festen var räddad, tack vare Fredrik.
 
"DJ Alfons Pappa in da house. Spelar mest DaBuzz. Boka mig."
 
 

Dag 3 - Beachen

Kategori: Allmänt

Idag är det riktigt varmt, så Fredrik och Stefan bestämde sig för att trotsa vardagens förpliktelser och bestyr och besöka den folktomma stranden. Fredrik ser stranden som ett stressfritt vakuum. Han älskar frihet och Stefan älskar att bygga sandslott, så här kunde de verkligen vara sig själva. När de väl kom ned till stranden upptäckte de mycket riktigt att stranden var i princip deras. Stefan fick hålla fast Fredrik och säga "nej du kan inte köpa den här stranden, den tillhör det allmänna, kommunens invånare!" när han rotade efter sin telefon och mumlade något om privatisering.
 
Tropiska drinkar i all ära, men Fredrik dricker här isvatten från isblock importerade från nordpolen. "Det kostar att kapitalisera på naturen, både ekonomiskt och ekologiskt!" säger han och läppjar på den halvsmälta polarisen.

Stefan får för sig att han ska leta snäckor. Dessa ska han göra tavelramar av och sälja på torgmarknaden. Fredrik förvånas över Stefans initiativförmåga och aktivitetsvalet, men han blir glad över att Stefan har hittat ett sätt att sysselsätta sig på som inte innebär en vidareutveckling av hans ohälsosamma livsstil.
 
För första gången på flera år nådde Fredrik någon form av sinnesro. Att se en gammal sosse försiktigt möta vågorna med fötterna i ett försök att stegvis acklimatisera kroppen till det kalla vattnet var som balsam för själen.

Efter en stunds letande ger Stefan upp. Han hittar inga snäckor som är fina nog, och dunsar ned i strandstolen bredvid Fredriks och dåsar snart av. Fredrik tittar på den slumrande Stefan och ler. Ett stelt, men likväl äkta leende.
 
 

Dag 2 - Vardagen

Kategori: Allmänt

Fredrik har länge tränat, eller snarare försökt hålla igång träningen, men har under de senaste sex åren inte kunnat avsätta tillräckligt med tid för den. Han går upp tidigt dagen därpå och förbereder sömndrucket sin proteinshake.
 
Morgonrocken tillhörde egentligen hans exfru, men hon insisterade på att han skulle behålla den eftersom att han dels använde den oftare än henne och dels för att han strax innan separationen berättade att han aldrig bar kalsonger under den.
 
Efter att han rakat sig och slängt i sig en hastig frukost tar Fredrik cykeln och beger sig till gymmet. Det är tidigt på morgonen och Stefan har ännu inte gjort ett ljud ifrån sig från soffan där han somnade efter ett sent avsnitt CSI.
 
För regniga dagar har Fredrik en skräddarsydd italiensk galonkostym. Slipsen är bävernylon.
 
Stefan vaknar strax efter det att Fredrik begett sig. Regnet smattrar mot fönstret och Stefan känner hur magen skriker efter mat, trots att han åt massa ostbågar under CSI.
 
"Jaha, och han bara sticker utan att säga hejdå? Har han ens tänkt på att göra frukost till mig?"
 
I kylen fanns något som såg ätbart ut - resterna av proteinshaken. Stefan fyllde en skål till bredden med sörjan och började äta.
 
 
På gymmet blir Fredrik en sensation. Alla känner igen honom, men ingen kan riktigt placera vem han är, till Fredriks förvånan.
 
"Alfons pappa? Hero från Gladiatorerna? Shit vad tjock du har blivit!"
 
Fredrik märker ganska snart att han försummat sin träning. När han ska träna bröst klarar han knappt av att ens rucka handtagen på maskinen. Det tar emot något enormt, men Fredrik ger sig inte. Han vill vara snygg naken.
 
När Fredrik kommer hem ser han Stefan sitta framför repriser av gårdagens CSI. Han har på sig gårdagens kläder och är orakad. Apatin hos Stefan skär rakt in i Fredriks högerhjärta. Fredrik tror på individen och det fria valet, men det här valet kan Fredik inte acceptera. Han ser hur det förgör Stefan.
 
Var är arbetslinjen när man väl behöver den?
 
Fredrik tar då Stefan hårt i armen och rycker upp honom från där han sitter. "Nu följer du med mig till gymmet Stefan" säger han så auktoritärt han bara kan. Stefan lyfter på ögonen och nickar försiktigt. När de fixat ett gymkort till Stefan och bytt om så visar Fredrik honom till löpbanden och ber Stefan kliva på ett av dem. Bandet börjar rulla framför Stefans fötter.
 
"Din kropp är ett tempel, Stefan! Eller ja, en gammal gympasal med fällstolar och kaffetermosar under ett SSU-möte."
 
Fredrik vet att det krävs mer än ett besök på gymmet för att få stadga på Stefans vardag och för att få honom på rätt köl. Vägen härefter kommer bara att bli svårare.

Dag 1 - Flytten

Kategori: Allmänt

Efter det att båda hade sagt upp sina politiska uppdrag åkte de digitala versionerna av Fredrik och Stefan till den villa som skulle bli deras nya hem. Fredrik hade länge velat leva ett vilt ungkarlsliv, och han visste att det skulle gå vilt till med Stefan som roomie. Stefan, å andra sidan, hade länge velat bo tillsammans med någon som kunde få styr på honom och hans kaotiska vardag. Ingen av dem kände vid det här tillfället till varandras agendor bakom flytten.
 
Ett awkward försök till en fistbump. Stefan hade inte räknat med att Fredrik skulle vara en van utövare av handslaget, men att det skulle vara så här illa hade han inte räknat med.
 
Den nyvunna frihet som Fredrik nu kände var berusande. Det fanns ingen som kunde säga åt honom vad han kunde och inte kunde göra. Det kliade i långfingret, som han ville visa för allt och alla. Hela världen låg inför Fredriks fötter, och hans upproriska ambitioner fick honom att göra något han tidigare bara hade kunnat drömma om; han åt flingor till lunch.
 
'
"Hör du ljudet av den porlande mjölken som drunknar bland de knastrande flingorna? Det är ljudet av frihet."
 
Fredrik kände sig som en ny man efter lunchen, han diskade inte ens skålen. Stefan ropade från vardagsrummet att han hade kopplat in Playstation:et och frågade om Fredrik var redo för en stor portion pyngel. "Om jag är!" ropade Fredrik i all hast, utan att ens tänka på vad det var han svarade jakande till.
 
Stefan hade bara dåliga spel. Men som tur var fanns ett spel de båda kunde enas om att spela; Madden.
 
Ingen av dem kunde reglerna i football, vilket gjorde spelandet ännu mer intressant.
 
"Men lägg av din röööööööv!"
 
Efter fem vinster mot Fredrik besegrades Stefan till slut. Eftersom han är en extremt dålig förlorare började han genast böla och anklaga Fredrik för fusk.
 
"AAAAAARRAGJRgajIGJAIJAGIJGAIJgAIJjAG!!!"
 
När Stefan blir arg blir han först rasande, efter det går han och tjurar en längre stund. Fram till dess att han har lugnat ner sig är han helt okontaktbar. Just därför är Stefan väldigt jobbig att handskas med, men förutsägbar.
 
 
Fredrik hade inte förutsett detta alls. Han hört av Göran och Janne att Stefan var en "soft snubbe", och han visste inte hur han skulle hantera situationen alls. Skulle han ringa Calle? Han brukar veta hur man hanterar kriser. Om han inte försonades med Stefan skulle det vara omöjligt att bo under samma tak som honom. Men vad ska man göra när ens roomie beter sig som en femåring?
 
"Vad skulle Ayn Rand göra?"
 
Helt plötsligt börjar Stefan känna en gudomlig doft. Han kunde inte sätta fingrarna på vad det var. Det kommer från köket, och där ser han att Fredrik har köpt en familjepizza. De utbyter några stela blickar och sätter sig tyst ned med varsin slice.
 
Fredriks favoritpizza är capricciosa med extra mycket champinjoner och Stefans är kebabpizza med bearnaissesås.
 
Den kvällen äter de i tystnad. Det råder vapenvila i huset, men den fientliga situationen är allt annat än avvärjd. Vad de inte visste om var att de omedvetet delade en magisk flyttpizza ihop och att de var på väg mot en storslagen vänskap.

Introduktion

Kategori: Allmänt

 
Det här är ansikten vi känner igen. Fredrik och Stefan. Två vita män i mitten av livet. Båda är partiledare. De är av olika politiska färger. Den ena sitter vid makten och den andra leder oppositionen. Det är en krutdurk som kan smälla när som helst.
 
Tänk om Fredrik och Stefan i ett alternativt universum spelar innebandy ihop, eller hade förälskat sig i varandra under en keramikkurs. I den här berättelsen som utspelar sig i The Sims 3 tvingas digitala versioner av dem leva sina liv under samma tak. Huruvida de kommer att gå varandra på nerverna, äta middag i tystnad med varanda eller faktiskt nå en harmonisk samvaro avgör de själva.